Titular página
Publicació on-line del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona
Edició 108 - 11-12-2014
Segueix-nos afacebookTwitter
 

 

El COVB ha col·laborat amb la Fundació Vicki Bernadet per divulgar els beneficis de la interacció entre gossos i víctimes d’abusos sexuals

El passat 2 de desembre, el COVB va col·laborar en la jornada internacional sobre “Bones practiques en el tractament i procés penal dels abusos sexuals a infants i adolescents” organitzada per la fundació Vicki Bernadet. L’esdeveniment, que va celebrar-se al Caixa Fòrum de Barcelona, va comptar amb una ponència titulada “L’experiència judicial amb gossos”, per explicar la implantació de gossos ensinistrats amb l’objectiu d’ajudar als menors que han estat víctimes d’abusos a relatar les seves vivències, especialment durant la declaració policial o judicial. La utilització de certes races ensinistrades evita traumes posteriors i ajuda al menors a recuperar l’autoestima i afrontar un judici, afavorint un ambient més agradable.

La xerrada va comptar amb la participació de Nuria Querol, Fundadora de GEVHA (Grup per l’Estudi de la Violència a Humans i Animals), d’Ellen O’Neill-Stephens JD, fiscal de Seattle, pionera en l’ús de gossos en el sistema penal i fundadora de CourtHouse dogs, i Celeste Walsen DVM; veterinària, psicòloga, i directora de CourtHouse Dogs. La ponència va centrar-se en l’objectiu de donar a conèixer aquesta nova tècnica pionera als Estats Units i consolidada en altres països com Canadà, Xile i Finlàndia, en processos judicials en què la víctima, menor d’edat, ha d’enfrontar al seu agressor en un judici.

En paraules de Nuria Querol “La interacció amb l’animal ofereix confiança i seguretat als menors i redueix les seves respostes fisiològiques en situacions d’estrès”.

La ponència va arrencar amb les xifres publicades per la Fundació Affinity en el “1er anàlisi de l’observatori sobre el vincle entre persones i animals de companyia” que demostren l’existència d’un fort vincle emocional entre propietaris i els seus animals de companyia, especialment en els més petits. Aquest estudi revela xifres com que 8 de cada 10 menors d’entre 9 i 12 anys prefereixen jugar amb el seu gat o gos abans que amb els videojocs o que el 84% dels menors confien els seus secrets a la seva mascota.

Al llarg de la presentació van destacar-se també els múltiples beneficis de l’ús de gossos en el procés d’assistència judicial:

  • Construcció d’una bona relació amb l’adult professional. L’ús d’animals durant la sessió d’anàlisi físic i entrevistes psicològiques permet que la víctima estableixi una relació més afectuosa cap al professional i pugui realitzar el relat dels fets amb naturalitat i sense alteracions emocionals. L’animal s’utilitza per iniciar el tractament i disminuir l’ansietat i nerviosisme de la víctima.
  • Catalitzador per continuar i complir amb la teràpia. L’animal esdevé una figura depenent per a les víctimes i, en ocasions, els menors acudeixen al centre buscant la companyia de l’animal, més que el benestar psicològic, produint-se així un vincle d’acceptació i recolzament incondicional entre l’animal i la víctima.
  • Aconseguir que el menor que declara ho faci en un estat emocional més equilibrat que permeti entregar un testimoni més tranquil, complet i detallat.
Es preveu que aquesta nova tècnica s’implanti a Madrid a partir del 2015 de forma gratuïta de la mà de Dogtor Animal, i dins del programa pilot que s’instal·larà als Jutjats de família de la capital i que pretén estendre’s a altres òrgans judicials de la regió.

 

Retorn Tornar a la portada de l'enews

 


 
Per a més informació contactar amb COVB:
Av. República Argentina, 21-25 08023 Barcelona.
Tel: 93 211 24 66 - Fax: 93 212 12 08 · E-mail: covb@covb.cat · www.covb.cat