Actualitat/ Notícies
El CCVC i el COVB donen 30 microxips per al seguiment de cries de tortuga
14/09/2020
21 de Agost de 2020 –
La donació feta al CRAM servirà per a poder identificar, obrir expedient veterinari i seguir l’evolució dels petits rèptils que tornen al seu hàbitat natural.
Les destinatàries de la donació dels microxips de mida petita per part del Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya (CCVC) i el Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona (COVB) són 22 cries de tortuga, l’alliberació de les quals tindrà lloc a finals d’agost per la Fundació CRAM, dedicada a la protecció del medi marí i de les espècies que l’habiten.
Els xips (model Felixcan Mini) serviran per a poder-les marcar i identificar de manera que es pugui conèixer l’historial veterinari de cada exemplar en cas que tornin a ingressar a un centre de recuperació de fauna salvatge. El procediment d’implantació del microxip és inofensiu.
Els xips formen part d’un procés que comença cada cop que el CRAM rescata una tortuga i la sotmet a una revisió veterinària exhaustiva en el seu centre de recuperació. Aquesta acció permet detectar malalties i lesions, tractar-les i preparar l’animal per alliberar-lo en el seu hàbitat natural, sempre que sigui possible i segur per a ell.
L’acció s’inscriu en el projecte “Headstarting” de tortugues marines per a la preservació d’aquesta espècie. Moltes d’aquestes cries han nascut en nius de platges de l’Estat, després han estat criades en captivitat durant un any i quan tenen un pes òptim són alliberades per tal començar la seva vida al mar. D’aquesta manera, s’augmenten les seves probabilitats de supervivència en tenir menys predadors.
Accions pel benestar animal
Un cop més, el Consell i el COVB han respost a la petició de la Fundació, la qual només disposava de microxips de mida normal (tractant-se d’exemplars petits no són els més adients, ja que són més incòmodes i poden afectar al benestar de les tortugues).
Aquesta donació està en la línia d’acció d’ambdues institucions, entenent que una de les raons de ser de la professió veterinària és contribuir al benestar animal. Així, la col·laboració del Consell i el COVB amb diverses entitats i fundacions és constant i, concretament amb el CRAM, l’any passat ja es va fer una donació de 100 microxips per a tortugues rescatades i altres animals marins.
La importància d’identificar els animals
En el cas de la fauna salvatge, el benefici més evident de la identificació amb microxip és conèixer l’historial mèdic de l’animal (vacunes, operacions, lesions, etc.). Aquesta informació serà de gran utilitat en el cas que, pel motiu que sigui, la tortuga torni a ser atesa en un centre de recuperació.