COVB

Actualitat/ Notícies

El COVB adverteix que la pirotècnia té efectes negatius a nivell físic i psicològic en animals i persones

19/06/2024

Recomanacions per a les festes d’estiu amb pirotècnia

El COVB adverteix que la pirotècnia té efectes negatius a nivell físic i psicològic en animals i  persones

  • El soroll dels focs artificials i els petards afecta negativament als nostres animals domèstics tant físicament com psíquicament. Des de danys directes a l’aparell auditiu fins a respostes desproporcionades per por i estrès
  • Entre un 25% i un 50% dels gats i els gossos experimenten cada any por pel soroll de la pirotècnia. Diversos estudis revelen efectes d’estrès post traumàtic equiparables als produïts en humans, mentre que altres respostes cursen amb tremolors, salivació, lladrucs, ansietat i fins i tot fugides, que poden comportar danys més grans en casos d’atropellament, caigudes, etc. Per això és important passejar sempre amb arnès ben assegurat, evitant collarets i hores en què coincideixi el llançament de petards.
  • La recomanació etològica immediata busca acompanyar aquestes respostes de manera tranquil·la per part del tutor, que reconforten a l’animal i esmorteir el soroll el màxim possible, tot i que sovint són necessaris fàrmacs i suplements que ajuden a gestionar aquestes situacions.

Barcelona, 19 de juny de 2024.- El Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona (COVB) adverteix, amb motiu de la revetlla de San Joan i altres festes d’estiu, que la pirotècnia té efectes negatius tant físics com psicològics en els animals, en aquest cas molt especialment en els nostres animals domèstics.

La por és molt freqüent perquè els articles pirotècnics produeixen uns sons imprevisibles, no controlables i molt forts i perquè la sensibilitat auditiva dels gossos i gats és molt superior a la de les persones, especialment en el cas de sons molt aguts. Així, els gossos, de mitjana, tenen un rang d’audició de 10.000 a 50.000 Hz, mentre que l’ésser humà només abasta de 16.000 a 20.000 Hz.

La distància a què un gos pot sentir un so és quatre vegades superior a la d’un humà. En el cas dels gats, l’oïda encara està més desenvolupada, i fins i tot té una sensibilitat acústica superior, per la qual cosa també són molt més sensibles a la contaminació acústica provocada per la pirotècnia.

Les explosions danyen, per tant el seu aparell auditiu. La pèrdua d’audició i el tinnitus per sons de tret (140db) estan descrits en gossos, per això no és prudent exposar-los en un radi proper a les explosions (la pirotècnia arriba a 190db).

Psíquicament, s’estima que entre un 25% i un 50% dels gats i dels gossos experimenten por al soroll dels focs artificials i dels petards,  ja que són estímuls nocius imprevisibles, que escapen al seu control i comprensió. La resposta pot ser en forma de simple paràlisi en sentir el so, passant per salivació, tremolors, taquicàrdia, vocalitzacions (els lladrucs són un signe d’alarma i de por intensa), orina i defecació incontrolades i finalment intents d’amagar-se o fugir de manera imprevisible, que són una causa directa d’accidents, atropellaments, caigudes des de finestres i balcons, etc.

És l’època en què es registren més animals extraviats i és molt important tenir degudament identificat l’animal amb microxip i alguna xapa identificativa, a més d’assegurar bé l’arnès i no alliberar-los mentre passegen durant aquestes dates.

Davant d’aquesta situació, el COVB vol encoratjar a evitar l’elevat patiment i la manca de benestar físic i mental dels animals durant aquestes dates estivals i contribuir també a afavorir la convivència cívica amb persones sensibles, mitjançant les recomanacions següents:

  1. Primer, cal saber si l’animal pateix pels sorolls de la pirotècnia, parant atenció al seu comportament i observar-ne la postura corporal: cos encorbat, amb la cua encongida, orelles caigudes, tremolors, paralització… són signes d’inseguretat i por. Observar si intenta escapar-se o amagar-se; si miola en el cas dels gats o si borda i gemega, en el dels gossos; si presenta altres símptomes com la respiració agitada, la salivació, les pupil·les dilatades, taquicàrdia o si s’orina o defeca involuntàriament.

 

  1. És precís anticipar-se als moments de més soroll exterior, assegurant-se que el gos o el gat estiguin a l’interior de la casa a la zona més allunyada possible del so.

 

  1. En aquest espai, cal crear una zona segura, on l’animal estigui còmode. Pot ser una habitació que considerem silenciosa o aquella que voluntàriament hagi preferit l’animal per refugiar-se en manifestar la fòbia, ja que és el lloc on escolta menys el so o li proporciona més confort. Li instal·larem en el seu llit, aigua, menjar i joguines, o fins i tot es pot habilitar un cau posant el seu llit a manera de cova en una caixa oberta, en un armari o sota una taula si té tendència a protegir-se d’aquesta manera.

 

  1. Durant les sessions de pirotècnia, es pot esmorteir el soroll exterior abaixant persianes, tancant portes i posant música suau que sabem que li agrada escoltar. Les ones delta i la música de relaxació tenen un efecte molt positiu davant aquests comportaments.

 

  1. Estar al seu costat, reconfortar-lo i acompanyar-lo, si busca acostar-se a les persones que hi conviuen a casa. Com a tutors podem proporcionar-li calma que l’ajudi a gestionar aquests moments fins i tot només amb la nostra presència i contacte relaxat. Podem a més distreure’l amb petits jocs olfactius si no mostra bloquejos i accepta menjar, joguines, etc.

 

  1. Mai renyar a l’animal. Està experimentant un moment de terror involuntari motivat per una por irracional que pot empitjorar encara més si el tutor o referent exerceix càstigs que ho facin més negatiu.

 

  1. Sortir només en horari tranquil i amb la menor quantitat de soroll possible. Si se’l treu a passejar, utilitzar un arnès, en comptes d’un collaret convencional, per a més seguretat i per evitar que l’animal s’escapi si s’espanta.

 

  1. Alguns casos requeriran psicofàrmacs o complements nutricèutics. Sobretot animals on no s’hagi pogut fer cap pauta etològica o conductual prèvia i que siguin especialment sensibles pot ser necessari l’ús de fàrmacs que ajudin a la situació puntual sota prescripció i control veterinari.

Des del COVB impulsem la idea d’una celebració responsable i empàtica que tingui en compte la  sensibilitat de tots els animals que conviuran involuntàriament amb la revetlla i que patiran els seus efectes, sense oblidar a les persones que per condicions diverses i especials també acusen els efectes del soroll.