COVB

Actualitat/ Notícies

El soroll de la pirotècnia afecta greument a persones sensibles i a la majoria dels animals

22/06/2022

 Barcelona, 22 de juny de 2022

 

  • Persones en edat avançada, amb dèficit cognitiu i malalties mentals, nadons i nens amb hipersensibilitat al so entre els que més pateixen.
  • Els animals són molt més sensibles als sons que els humans.
  • L´alt nivell d’estrès que provoca el soroll dels petards continuat en el temps genera estrès crònic, molt més nociu per a la salut que l´afectació que provoca l’estrès agut.
  • En animals domèstics, els tractaments per l’ansietat provocada per els petards s’incrementen un 80% al voltant de la revetlla de Sant Joan.

 

Cada any, uns dies abans de la revetlla de Sant Joan, comencen a proliferar les casetes de venda de material pirotècnic i algunes persones comencen amb el llançament de petards. Les revetlles d’inici de l’estiu (especialment la de Sant Joan, però també la de Sant Pere) són festes populars molt significatives a Catalunya i es celebren molt activament.

Encara que la pirotècnia tradicional té una part vistosa i molt maca, també implica una problemàtica per a una part de la ciutadania i dels animals domèstics i salvatges que viuen en ambients urbans i semi urbans. El soroll que provoquen els petards afecten greument a diversos col·lectius de persones sensibles, com persones d’edat avançada, amb dèficit cognitiu, d’altres que pateixen malalties mentals, nadons i nens amb hipersensibilitat al so o hiperacúsia. Així mateix, també impacten negativament sobre la majoria d´animals que conviuen amb nosaltres. En aquest sentit, el Comitè de Veterinaris per la Protecció dels Animals i el Comitè Assessor per la Clínica dels Animals de Companyia del COVB (Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona) i la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals de l’ICAB (Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona) han elaborat un comunicat alertant sobre com la pirotècnia afecta als animals.

Cal recordar que els animals són molt més sensibles als sons que els éssers humans, i que per exemple els gossos, de mitjana, tenen un rang d’audició de 10.000 a 50.000 Hz, mentre que el de l’ésser humà només abasta de 16.000 a 20.000 Hz. La distància a la qual pot sentir un so un gos és quatre vegades superior a la d´un humà. La seva oïda és quatre vegades més afinada que la nostra i pot registrar 35.000 vibracions per segon. En el cas dels gats, la seva oïda està encara més desenvolupada, tenint inclús una sensibilitat acústica superior, amb el que són encara més sensibles a la contaminació acústica provocada per la pirotècnia.

Un altre punt important a destacar és que l’ús de focs artificials només està autoritzat quan tenen lloc en esdeveniments de caràcter cultural o festius i que en general hi ha una prohibició a les Ordenances de contaminació acústica o de convivència de l’ús de material pirotècnic fora dels esdeveniments expressament autoritzats o dels llocs i les hores assenyalades per fer-ho.

Per fer compatible aquestes prohibicions genèriques amb l’ús de focs artificials durant les festes, els ajuntaments solen dictar bans on es concreten les condicions per utilitzar-los. Ara bé, cal dir que normalment la regulació s’incompleix perquè no hi ha una vigilància estricta, fent gairebé impossible no patir-ne els efectes. A més, l’ús de petards no està limitat als dies de revetlla, fent que sigui possible sentir-los alguns dies previs, tant de dia com de nit, i es continuïn sentint durant la revetlla i fins a alguns dies posteriors.

L’alt nivell d’estrès que provoquen aquests sorolls i la seva continuïtat en el temps fa que tinguin afectacions greus en la salut de persones i animals. Aquest efecte perllongat en el temps genera el mecanisme d’estrès crònic, molt més nociu per a la salut que l’afectació que provoca l’estrès agut.

Colònies de gats i animals domèstics

Altre efecte col·lateral negatiu dels petards, són els comportaments incívics i vandàlics que pateixen les colònies de gats. Des del COVB també alerten de casos on les persones han llençat focs artificials als llocs on es refugien aquests animals, la qual cosa és intolerable i hauria de ser perseguida.

Per altra banda, en el cas dels animals de companya, la revetlla provoca un significatiu augment del nombre de recollides d’animals perduts notificades i el nombre d’avisos d’animals perduts. D’acord amb xifres de l’AIAC (Arxiu d’Identificació d’Animals de Catalunya) fent una comparativa entre un període aleatori de 3 dies, i els dies de la revetlla de Sant Joan, l’augment del nombre d’avisos es de 63% de mitjana. A més, l’augment dels casos de recollides d’animals trobats també augmenta notablement i de mitjana és de 130%.

 

Per a fer la comparativa s´ha agafat un període aleatori de 3 dies (del 14 al 16 d´abril):

                                                                                                                               ** Font: AIAC, juny 2022.

 

La revetlla també comporta un increment de les consultes veterinàries i les prescripcions de medicaments ansiolítics per al tractament preventiu i pal·liatiu dels animals durant la celebració de Sant Joan. Els tractaments per ansietat, per petards augmenten 80 vegades al voltant d’aquesta festa (Veterinary Management Studies – VMS). El que no es pot obviar és que aquesta medicació prescrita per tolerar les celebracions té efectes secundaris, afectant el comportament i la fisiologia dels animals. Aquesta medicació està inclosa dins dels medicaments estupefaents, ja que està indicada per a evitar que apareguin signes clars d´ansietat, angoixa i por i puguin patir conseqüències greus, com pot ser, en última instància, la taquicàrdia severa, la hiperventilació i el col·lapse.

 

 

 

Contacte de premsa i entrevistes:

Montse Llamas, 636 82 02 01, montse@alaoeste.com