COVB

Actualitat/ Notícies

L’OCV assenyala que “de moment no cal prendre noves mesures en el contacte amb animals” per la COVID-19

06/04/2020

La Organización Colegial Veterinaria (OCV) assenyala que “de moment no cal afegir noves mesures a Espanya a les ja recomanades anteriorment en el contacte entre éssers humans i animals domèstics o de producció” davant la pandèmia de COVID-19.

L’OCV respon així a les notícies de l’aparició d’alguns casos aïllats de gossos o gats domèstics amb possibles símptomes -no confirmats oficialment- en llocs com Hong Kong o Bèlgica, així com a la recent publicació d’un estudi realitzat a la Xina, que conclou que les fures i els gats permeten replicar-se al SARS-COV-2, que els gossos tenen baixa susceptibilitat i que porcs, pollastres o ànecs no són susceptibles al virus.

A la primera qüestió, les mascotes amb símptomes, l’OCV indica que “es tracta de casos excepcionals” que suposen que aquests animals que convivien amb persones afectades podrien haver-se contagiat, tot i que “de moment no hi ha prova científica que puguin transmetre-ho a l’ésser humà o a altres animals “.

Pel que fa a l’estudi, aclareix que es tracta d’una investigació en què no es recreen condicions naturals de transmissió i infecció, sinó condicions experimentals amb altes càrregues víriques que no poden traslladar-se a la realitat quotidiana, a banda que caldrà realitzar noves investigacions que confirmin o descartin els resultats.

De moment, l’OCV manté les mesures de precaució que ja recomanen les autoritats, que passen per intentar deixar la mascota a la cura d’altres persones en cas de tenir símptomes de COVID-19 o usar mascareta i rentar-se bé les mans abans i després del contacte en cas d’haver d’ocupar-se personalment d’ella. Pel que fa a animals de producció, en les granges cal mantenir les mesures d’higiene general (rentat de mans, no tocar-se ulls, nas i boca, etc.).

Atents a possibles mutacions i evolucions de virus

En tot cas, davant la contínua mutació i evolució de virus, no es pot descartar la possibilitat -encara que de moment sigui poc probable- que els animals puguin encomanar-se en un futur proper entre ells o transmetre-ho a l’ésser humà, de manera que caldrà continuar investigant i seguir molt de prop nous informes científics que es publiquin.

En aquest sentit, l’OCV ha creat un Comitè de Seguiment de la COVID-19 per analitzar en detall com pot afectar els animals en la seva relació amb l’ésser humà, ja que en tractar-se d’una malaltia emergent molt recent i encara poc coneguda, és possible qualsevol canvi en la transmissió o diagnòstic de la mateixa i, per tant, les recomanacions es poden actualitzar en funció de noves proves científiques.

Finalment, l’OCV reitera al Govern d’Espanya la necessitat que experts veterinaris se sumin a el Consell Assessor sobre el Coronavirus, on poden aportar els necessaris coneixements en microbiologia, immunologia o zoonosi i l’experiència adquirida en altres malalties emergents.

Visualitza la Nota de Premsa AQUÍ.