Actualitat/ Notícies
Modificació de la Llei reguladora de la cadena alimentària
28/12/2021
Benvolguts col·legiats, benvolgudes col·legiades,
El 15 de desembre es va publicar en el Boletín Oficial del Estado la Llei 16/2021 de mesures per millorar el funcionament de la cadena alimentària.
Els motius de les modificacions fan referència a:
-El reconeixement del sector alimentari com a sector vulnerable caracteritzat per
- augment dels costos de producció inclosos els energètics.
- caiguda dels preus percebuts per agricultors i ramaders.
- manca d’equilibri en la fixació de preus en la cadena alimentària.
- problemes per tractar-se de productes peribles.
- Evitar l’abandonament de les explotacions.
– Reforçar un enfoc diferent del sector respecte altres sectors econòmics en els que no es donen aquestes circumstàncies.ç
– L’adaptació a directiva (UE) 2019/633.
– Combatre les pràctiques deslleials.
– Ampliació del seu àmbit d’aplicació a PIMES i als contractes amb un preu superior a 2500 €.ç
– Incorporar i prohibir les pràctiques negres o grises: exigències al venedor d’assumpció de costos no relacionats amb la venda o cancel·lació de comandes 30 dies abans, de publicitat dels productes o del personal d’acondicionament dels locals.
Cal tenir en compte que queda fora, excepte en cas de llacuna, el paquet làctic.
Assenyalem, a continuació els articles més destacats:
- Article 9.1.c) que regula el preu del contracte alimentari: el preu de venda pel productor primari o agrupació ha de ser superior als costos assumits per aquest que inclou, entre d’altres, les despeses veterinàries.
- Article 9 bis: negociació comercial.
- Article 11.2: obligació de conservació dels documents i en paper i electrònic dels contractes alimentaris durant 4 anys.
- Article 11.2: creació d’un registre de contractes alimentaris.
- Article 12 Ter: destrucció del valor en la cadena.
- Article 14: pràctiques deslleials.
I, per si voleu aprofundir us adjuntem el document publicat al BOE:
Descarregar BOE |
Cordialment,