COVB

Actualitat/ Notícies

Nota de Premsa del CCVC sobre el virus del Nil

14/09/2020

10 de Setembre de 2020 – 

Un cavall asimptomàtic és el primer cas confirmat de virus del Nil a Catalunya

– Es tracta d’un poltre de la zona d’Amposta sense símptomes que no havia estat vacunat i que se li han detectat anticossos enfront el virus

– El virus es transmet amb la picada dels mosquits en dues direccions principals: de les aus als èquids o d’aus a les persones

– Donem tot el nostre suport, en aquest cas, als veterinaris que treballen per gestionar i controlar les malalties zoonòtiques, és a dir, les que passen d’animals a persones

 

El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya i els quatre col·legis oficials de veterinaris ens fem ressò de la nota de premsa enviada pel Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries, en coordinació amb el Departament de Salut.

El 4 de setembre es va confirmar un cas de virus del Nil Occidental en un èquid a Amposta. Es tracta d’un poltre sense símptomes de la malaltia, al qual se li han detectat anticossos enfront el virus i que no havia estat vacunat prèviament. Es va detectar a través del mètode de vigilància activa del “Programa de Vigilància del Virus del Nil Occidental en Animals” que duu a terme el servei de Prevenció en Salut Animal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) i l’IRTA, en coordinació amb el Departament de Salut.

En aquest programa hi col·laboren els veterinaris clínics d’èquids i consta de vigilància activa i passiva. En la vigilància activa es prenen mostres d’èquids sense símptomes. En la vigilància passiva s’observen els èquids que presenten símptomes sospitosos. Des del Consell, volem expressar el nostre suport als veterinaris que treballen per la gestió i el control de les malalties zoonòtiques des dels diferents Departaments de la Generalitat, a l’IRTA-CReSA, en investigació o als laboratoris.

Cal recordar que els cavalls no són una font d’infecció directa. El virus del Nil Occidental es transmet generalment per picades de mosquits del gènere Culex i afecta principalment les aus. En algunes ocasions un mosquit infectat a partir d’una au pot transmetre’l a èquids i humans. La transmissió sempre és d’au a animal o d’au a persona, no d’èquids a persones ni entre persones. Per tant, és necessari controlar les poblacions dels mosquits que són potencials transmissors del virus, i és el que s’està fent des de l’IRTA-CReSA.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera aquest virus re-emergent a Europa i emergent als Estats units. Aquest augment es veu propiciat per les condicions meteorològiques en la temporada de transmissió, és a dir, en l’època de l’any on hi ha més transmissions o contagis. Els llargs períodes de pluja, seguits pel clima sec, han propiciat la reproducció de mosquits, segons l’OMS.

Com afecta a les persones?

La majoria de les infeccions per Virus del Nil en humans són asimptomàtiques. Tan sols un 20% desenvolupa un quadre clínic, generalment lleu i autolimitat. Es presenta normalment com una síndrome pseudogripal amb símptomes inespecífics com febre, miàlgia, fatiga, malestar general, cefalea, exantema maculopapular, vòmits, diarrees i ocasionalment limfadenopatia.

Els símptomes greus es donen en aproximadament 1 de cada 150 persones infectades amb el virus. La malaltia neuroinvasiva (meningitis, encefalitis, paràlisi flàccida aguda) es desenvolupa en menys d’1%, i comporta una taxa de mortalitat d’aproximadament el 10%. Actualment no hi ha un tractament específic. La millor prevenció és evitar les picades de mosquits: utilitzar repel·lents d’insectes i portar roba de colors clars i mànigues llargues, posar malles mosquiteres en finestres i dormitoris. Comprovar regularment que no hi ha zones prop de la casa que puguin albergar aigua estancada on es reprodueixen els mosquits.